فرانچايز چيست ؟

فرانچايز چيست ؟

فرداد، برترانه، حق امتیاز، فرانشیز یا فرنچایز گونه‌ای از کسب و کار است که بر پایه آن به یک فرد اختیارداده می‌شود که تولیدات و یا فراورده‌های شرکت دیگر را بفروشد و در برابر آن مبلغی دریافت کند که به این مبلغ، مبلغ فرنچایز می‌گويند

فرانشیز یک شبکه ارتباطی میان کسب و کارهای مستقل کوچک می‌باشد که به هر یک از این کسب و کارهای کوچک اجازه می‌دهد که تحت یک نام بازرگانی مشترک و یک هویت فعالیت کنند و همگی از یک متد موفق (که پیشتر آزمایش شده) و بازاریابی مشترک بهره‌گیری کنند. در عمل فرانشیز یک راهبرد کسب و کار برای جذب و نگهداری مشتری است. یک سیستم بازاریابی است که هدف آن ایجاد یک تصویر دربارهٔ فراورده‌ها و یا خدمات یک شرکت در ذهن مشتری می‌باشد. روشی برای تعریف فراورده‌ها و یا خدمات است به گونه‌ای که نیازهای مشتری را برآورده کند
مزاياى فرانچايز
١- امنیت
برای کسب و کارهای تحت پوشش، فرنچایز نوعی کاهش ریسک و امنیت را به همراه دارد. شما آزادی ای را که به عنوان صاحب یک کسب و کار مستقل دارید، کنار می‌گذارید تا تبدیل به یک جزء از یک گروه شوید که به همراه یکدیگر یک کسب و کار را پیش می‌برید، و دیگر نیازی نیست که خودتان نگران روش‌های مؤثر برای کسب و کار خود باشید چرا که یک سیستم از قبل مطالعه شده و آزمایش شده از سوی هماهنگ کننده در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

٢- سیستم اثبات شده
مواردی که یک هماهنگ کننده برای انجام کسب و کار تعیین می‌کند: یک روش (سیستم عامل) برای انجام کسب و کار، یک نام تجاری که در نظر مشتری ارزش داشته باشد و یک پشتیبانی اولیه و پشتیبانی مستمر می‌باشد که در نتیجه دیگر نیازی نیست که شما چرخ را مجدداً اختراع کنید تا بتوانید از آن استفاده کنید. بلکه از نتایج تحقیقات از قبل انجام شدهٔ هماهنگ کننده استفاده خواهید کرد.

٣- نتایج قابل پیش بینی
یک سیستم فرنچایز الف) قدرت خرید گروهی برای از بین بردن هرینه‌های عملیاتی ب) پیشرفت سریع تر به علت برنامهٔ بازاریابی از پیش آزمایش شده پ) نتایج قابل پیش بینی (وابسته به اینکه تا چه حد پای بند سیستم عامل بوده‌اید) را مژده می‌دهد.
٤- بازار یابی
وقتی کسب و کار شما از حالت مستقل خارج شد و به صورت جزئی از مجموعه بزرگتری درآمد هزینه‌های بازاریابی میان کسب و کارهای تحت پوشش تقسیم خواهد شد و همین تعدد شعبه‌ها خود نوعی بازاریابی بوده و در نتیجه کسب و کار شما در ذهن مشتری جای خود را باز خواهد کرد.

آشنايي با برخى از فرانچايزها

مك دونالد McDonald’s

بزرگترین رستوران زنجیره‌ای جهان است، که با بیش از ۳۷٬۸۰۰ شعبه در ۱۱۹ کشور، روزانه به ۶۴ میلیون مشتری سرویس می‌دهد. مک‌دونالدز محصولاتی چون همبرگر، چیزبرگر، مرغ، سیب زمینی سرخ کرده، صبحانه، نوشابه‌ها و بسیاری موارد دیگر ارائه می‌کند که گاهی برپایه ذائقه یا فرهنگ محلی تغییراتی می‌کند.

شرکت مک‌دونالد در سال ۱۹۴۰ توسط ریچارد و موریس مک‌دونالد، با مشارکت ری کراک در سن برناردینو، کالیفرنیا بنیان‌گذاری شد. امروزه دفتر مرکزی این شرکت در اوک بروک، ایلینوی، ایالات متحده آمریکا قرار دارد. درآمد مک‌دونالدز در سه ساله منتهی به سال ۲۰۰۷، با رشدی ۲۷ درصدی به ۲۲٬۸ میلیارد دلار رسید.

بر پایه یک گزارش منتشر شده در بی‌بی‌سی در سال ۲۰۱۲، مک دونالد با داشتن ۱٫۵ میلیون کارمند، دومین کارفرمای خصوصی بزرگ در جهان است. رتبه نخست این رده‌بندی، وال‌مارت با ۱٫۹ میلیون کارمند است.

هزينه راه اندازى يك شعبه مك دونالد با توجه به اندازه و موقعيت جغرافيايى آن متفاوت است ، شما با گرفتن امتياز يك شعبه بمدت ٢٠ سال حق مالكيت خواهيد داشت و مى توانيد از مزاياى آن نيز بهره ببريد، بطور معمول براى گرفتن شعبه جديد بايستى حدود ٨٩٤٠٠٠ يورو هزينه كرد و ساليانه ٥٪؜ براى تبليغات و همچنين ٥٪؜ براى حق امتياز جارى از درآمد خالص بايستى پرداخت نماييد. 

 

بِرگر کینگ (Burger King) که با نام مخفف BK هم خوانده می‌شود، یک رستوران‌های زنجیره‌ای است که محصولات آن بیشتر شامل همبرگر است. همانند مک دونالدز، برگر کینگ در بسیاری از کشورهای جهان شعبه دارد. اولین شعبه از این رستوران در سال ۱۹۵۴ در شهر میامی در ایالت فلوریدا در آمریکا افتتاح شد و دفتر مرکزی آن نیز در همین شهر واقع است.

ساندویچ مخصوص این رستوران وُپِر(whoper) می‌باشد که یک نوع همبرگر است که با سس مخصوص، خیارشور، کاهو و گوجه و نان همبرگری و… طبخ می‌شود.

حداقل هزینه راه اندازی مبلغ 200 یورو و یا اینکه 40% از سرمایه کل می باشد. 

شهریه اولیه : 50.000

هزینه لیسانس : 5% ماهیانه از درآمد خالص

هزینه تبلیغات : 5% ماهیانه از در آمد خالص

 

ساب‌وی (Subway) شرکت غذاخوری آمریکایی است، که در زمینه مدیریت بر مجموعه‌ای از رستوران‌های زنجیره‌ای فعالیت می‌کند. رستوران‌های زنجیره‌ای ساب‌وی در سال ۱۹۶۵ توسط فرد دلوکا تأسیس شد و هم‌اکنون مالک شبکه‌ای از ۴۴٬۸۳۴ شعبه در ۱۱۲ کشور می‌باشد و بعنوان بزرگترین رستوران زنجیره‌ای جهان شناخته می‌شود. هزینه راه اندازی یک شعبه آن قیمتهای مختلفی دارد. 

هزینه پایین : 139.550 دلار

هزینه متوسط :  247.125 دلار

هزینه بالا : 342.400 دلار

 

کی‌اف‌سی (KFC) مخفف کلمه Kentucky Fried Chicken (به معنای مرغ سوخاری کنتاکی)، نام یک رستوران زنجیره‌ای آمریکایی است که در سال ۱۹۵۲ توسط کلنل هارلند ساندرز در ایالت کنتاکی آمریکا آغاز به کار کرد و هم اینک در بیش از یکصد کشور جهان دارای بیش از سیزده هزار رستوران است. در حدود هفتصد و پنجاه هزار نفر در سراسر جهان در رستوران‌های کی‌اف‌سی به صورت مستقیم و غیرمستقیم کار می‌کنند. مرغ سوخاری غذای اصلی این رستوران‌ها را تشکیل می‌دهد.

 

 

کلنل ساندرز معروف در سال ۱۸۹۰ میلادی متولد شد و مشاغل مختلفی را از جمله فروشندگی، کارمندی بیمه، کار در مزرعه و پمپ بنزین انجام داد. در ۴۰ سالگی یعنی ۱۹۳۰ کارش را با یک رستوران کوچک بین راهی در اتاقکی در یک پمپ بنزین شروع کرد و از ابتدا خودش سرآشپز و صاحب‌امتیاز بود. او به زودی معروف شد و در سال ۱۹۳۶ فرماندار ایالت به او لقب افتخاری کلنل داد (به همین دلیل او را به نام سرهنگ ساندرز می‌شناسید!) در ۱۹۳۷ یک هتل شیک در کنار مجموعه‌رستورانش ساخت. در ۱۹۴۰ اولین دستور مرغ کنتاکی را خلق کرد. سرهنگ ساندرز در سال ۱۹۸۰ میلادی در زمانی که حدود ۶۰۰۰ شعبه در سراسر جهان داشت، بر اثر سرطان درگذشت و پرچم‌های ایالت کنتاکی ۴ روز تمام به احترام او به حالت نیمه‌افراشته درآمد.

سرمایه کل 1.800.000 – 2.000.000 یورو 

سرمایه اولیه ضروری : 200.000 – 500.000 یورو 

شهریه ورودی : 44000 یورو

هزینه جاری : 6% درآمد خالص

هزینه تبلیغات : 6% درآمد خالص